Balava

Autorski Tim

Produkcija: Beo Art 2015 i Hartefakt fond

 Tekst: Dunja Matić

Režija: Andrej Nosov

Muzika: Draško Adžić

Scenografija i kostim: Selena Orb

Dizajn svetla: Izvanredni Bob


Igraju:

Mirjana Karanović

Jasna Đuričić

Jovana Belović

Isidora Simijonović


Scenski pokret: Damjan Kecojević

Korepeticija: Dina Miletić

 Suflerka: Marija Stojić

Garderoba: Marta Nerandžić

Organizator: Igor Vesović

O Predstavi

Balava je drama koja prati četiri ženska lika: Balavu, njenu sestru Malu i njihove Mamu i Tetku, u periodu Balavinog sazrevanja i odlaska od kuće. Kroz mučan odnos, njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom, i same za sebe, uljuljkane u toksičnu svakodnevnicu porodice na koju su navikle, nesvesne da su se stvari otele kontroli i da će njihov balon konačno pući. Balava je komad koji preispituje iskonske porodične i međuljudske odnose i njihov uticaj i značaj na svakodnevni život, težinu društvenih normi koje konstruišu našu realnost, te kakve posledice porodica ima po čoveka.

Odlazak od kuće, iz roditeljskog „gnezda“, za moju generaciju je ključno i još uvek nerešivo pitanje. Sigurno da ima mnogo razloga zašto je to problem, u društvenom, ekonomskom i alimentarnom smislu, ali ima nešto i u nedostatku odgovornosti ljudi moje generacije za sopstveni život, snove i strasti. Dunja Matić je napisala dramu o svima nama, pišući o sebi, i kada to nije direktno ona niti direktno mi. Njena poetika možda asocira na mnoge savremene pisce, ali najveća snaga njene literature je u jednostavnom, a poetskom, odlučnom, a nežnom, ekonomičnom, a bogatom, ciničnom, ali ranjivom poetskom jeziku.

Dunja ne slika te pasivne i apatične mlade ljude, naprotiv, Balava se ne plaši ili ju je barem stid da se plaši, i baš time vraća mladost i snagu na našu scenu.

Bila je velika privilegija i škola napraviti ovu oazu rada i poezije, pozorišta i vrhunske glume, koje su mi pružile glumice u ovoj predstavi.

Imati decu, naslednike i one koji dolaze posle nas, imati roditelje i biti roditelj, za mene je fokusirao glavni problem čitave generacije naših roditelja: nikada nisu razumeli reči Duška Radovića, kada im je poručivao „tucite svoju decu kad počnu da liče na vas“.

Jer, kako Dunja poručuje sa scene: Šta će ti drvo, da liči na tebe.

Kritika

Foto Galerija

« 2 of 2 »

Trejler

ZATVORI MENI